top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverFleur Thomson

Zuur-Base evenwicht: even de balans opmaken

Bijgewerkt op: 17 okt. 2021


We noemen iets zuur als de pH-waarde lager is dan 7 en we noemen iets basisch (of alkalisch) als de pH-waarde hoger is dan 7. Water heeft een pH van 7 en noemen we neutraal.

Kijken we naar de pH-waardes in ons lichaam, dan is die in het bloed het belangrijkste. Deze ligt tussen de 7,35-7,45 dat betekent dat wij basisch zijn. Meet je overigens de waardes van speeksel, urine of ontlasting, dan zijn de verschillen groter en van iets mindere invloed. Zodra het eten of drinken van voedingsmiddelen de pH laat schommelen, zijn er direct enzymen die lichaamsprocessen in gang zetten om de bloedwaardes weer in balans brengen. Die enzymen hebben mineralen nodig om goed te kunnen functioneren.

De Duitse onderzoeker Ragnar Berg heeft in 1913 ontdekt dat er voeding is met een zure rest en voeding met een basische rest. Basische voeding is groente en fruit. Zure voeding zijn dierlijke producten, geraffineerde- en koolzuurhoudende producten. Zo heeft een citroen een zure smaak, maar heeft een basische rest. Het heeft dus niets te maken met de smaak maar hoe de mineralen binden na het verteren van voedsel. Van basische voeding zijn dat de mineralen kalium, natrium (voor een goede bloeddruk) en calcium en magnesium (voor sterke botten). Van voeding met een zure rest zijn dat fosfor (ook nodig voor botopbouw), chloor en zwavel.

De ideale zuur-base verhouding voor ons lichaam 20/80. Aangezien we zelf al veel zuur aanmaken, denk aan maagzuur, urinezuur en koolzuur, hebben we daarvan minder nodig. De 80% basische voeding verkrijg je door het eten van groente, fruit en noten. Om op de 20% zure voeding te komen is het eten van 2x per week een stukje van 125 gram vlees al voldoende. Tel daar je zuivel bij op en vette vis, dan zit je wel goed. Drink voldoende glazen water, eet minimaal 400 gram groente en 4 stuks fruit, een handje noten en je zult merken dat je energie toeneemt doordat je weer in balans komt. Het evenwicht waar je zo prettig door voelt.


Hoe zit het met jouw zuur-base evenwicht? En schrik je van de hoeveelheden groente en fruit? Ik kan je helpen om je balans weer terug te vinden, met onbewerkte voeding waarbij versheid en variatie een belangrijke rol spelen. Neem contact met me op voor meer informatie.


#gezondeten #zuurbase #gezondheid #vitaliteit #voeding

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page