top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverFleur Thomson

Omega 3: echt zo belangrijk?

We hebben allemaal weleens gehoord dat vette vis omega 3 vetzuren bevat en om die reden goed voor ons is. Maar wat doen deze vetzuren nu precies en waarom is het zo belangrijk?


Ons lichaam heeft 3 soorten omega nodig en dat zijn 3, 6 en 9. Omega 3 en 6 zijn essentiële vetzuren die wij niet zelf aan kunnen maken en uit onze voeding moeten halen. Omega 9 kan ons lichaam zelf aanmaken, maar heeft daarvoor voldoende omega 3 nodig voor de aanmaak.


Vetzuren gebruikt ons lichaam als brandstof en ze houden ons warm. Daarnaast zijn vetzuren goed voor de hersenen, de in vet oplosbare vitamines, huid, ogen, celstructuren, bloedvaten en cholesterol. De ideale verhouding omega 6:3 is 3:1. Doordat ons voedingspatroon de afgelopen 60 á 70 jaar drastisch is veranderd, liggen de supermarkten vol met bewerkte en voorverpakte producten om aan onze vraag te voldoen. Veel van deze producten zitten vol met zonnebloem-, soja- en palmolie. Allemaal bevatten ze omega 6. Net als margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Hierdoor is de verhouding omega 6:3 verschoven naar waardes soms wel hoger dan 15:1. Deze verschuiving is slecht voor onze gezondheid en het gevolg is een scala aan klachten in welk lichaamsgebied dan ook. Deze klachten komen voort uit laaggradige ontstekingen, een verharding van je lichaamscellen.


Enerzijds is het belangrijk om minder bewerkte en voorverpakte producten te eten. Anderzijds is het van belang om de omega 3 verhouding omhoog te krijgen. Dit doe je onder andere door het eten van meer vette vis, noten en het gebruik van koudgeperste olijfolie. Voeg hier voldoende beweging en zonlicht aan toe en je omega 6:3 verhouding zal zich snel verbeteren. Dat uit zich onder andere in een rustige stralende huid, sterke nagels, helder denken en uitgerust wakker worden.


Nieuwsgierig geworden? Maar je weet niet precies wat je dan nog wel mag eten. Of je weet niet goed welke gerechten je kunt maken. Ik kan je daarbij helpen. Neem vrijblijvend contact met me op voor meer informatie.


#omega3 #gezondeten #natuurvoeding #inbalans

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page